Radno vrijeme: Pon – Sub: Termini po dogovoru

Koloproktologija

Koloproktologija je grana abdominalne kirurgije koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti debelog crijeva, rektuma, anusa i perianalne regije te poremećajima funkcije sfinktera i dna zdjelice.

Uključuje liječenje benignih i malignih tumora, razna akutna i kronična upalna stanja, rektalni prolaps i inkontinenciju, hemoroidalnu bolest, analne fisure, perianalne apscese i fistule.

Najčešće tegobe završnog dijela debelog crijeva i analne regije koje pacijenti navode jesu krvarenje, svrbež, nelagoda, bolovi prilikom pražnjenja te tvorbe ili čvorići koje pacijenti sami napipaju. S tim se problemima susreće vrlo velik broj ljudi, no zbog straha i neugode prilikom pregleda te osjetljive i intimne regije često se dogodi da pacijenti izbjegavaju ili odgađaju pregled.

Upravo zbog tih razloga u našoj Poliklinici specijalistički pregled obavlja kirurginja u ugodnoj okolini. Pregled započinje razgovorom, prilikom kojeg liječnica saznaje podatke o prijašnjim bolestima i sadašnjim tegobama. Nakon toga liječnica na stolu obavlja pregled koji se sastoji od inspekcije analne i perianalne regije, digitorektalnog pregleda i anoskopije. Anoskopija je pregled završnog dijela debelog crijeva s pomoću posebnog aparata koji se naziva anoskop i s pomoću kojeg možemo dijagnosticirati većinu bolesti anorektuma. Za taj se pregled preporuča imati stolicu ujutro na dan dolaska na pregled, a sam pregled traje oko 10 minuta, bezbolan je te se pacijent nakon izlaska iz ustanove može bez problema vratiti svakodnevnim aktivnostima.

HEMOROIDI

Hemoroidi su jastučići koji se sastoje od krvnih žila i rahloga vezivnog tkiva. Nalaze se u području distalnog rektuma i anusa te u normalnim uvjetima služe kao jedan od mehanizama kontrole pražnjenja crijeva. Hemoroidalna bolest nastupa kad se, uslijed povećanja intraabdominalnog tlaka (trudnoća, pretilost, teški fizički rad, naprezanje prilikom defekacije i sl.) hemoroidalne krvne žile i vezivno tkivo povećaju. Sjedilački način života i prehrana siromašna vlaknima svakako pogoršavaju simptome, te se procjenjuje da će tri od četiri osobe bar jednom tijekom života osjetiti simptome hemoroidalne bolesti. Najčešće tegobe na koje se pacijenti žale jesu krvarenje, pečenje, nelagoda i bol završnog dijela debelog crijeva ili svrbež analne regije.

Hemoroide dijelimo na unutarnje (smještene u rektumu) i vanjske (u analnom kanalu). Često se primjenjuje podjela na četiri stupnja, osobito s obzirom na odabir metode liječenja.

  • 1. stupanj: blago povećani hemoroidi koji povremeno krvare, ali ne prolabiraju iz analnog kanala.
  • 2. stupanj: uvećani hemoroidi koji prolabiraju prilikom defekacije ili aktivnosti, ali se sami spontano vraćaju.
  • 3. stupanj: znatno uvećani hemoroidi koji prolabiraju, ali se pritiskom mogu reponirati.
  • 4. stupanj: hemoroidalni čvorovi koji trajno prolabiraju, povlače analnu sluznicu ili su trombozirani.

Proktološkim pregledom postavlja se dijagnoza, određuje se stupanj bolesti i metoda liječenja. Pregled stručnjaka osobito je bitan, jer neka druga patološka stanja (fisure, fistule, dermatitisi, tumori i sl.) mogu imati slične simptome, ali potpuno drukčiji način liječenja.

Početni stupnjevi hemoroidalne bolesti mogu se liječiti konzervativnim načinom koji uključuje dijetalne mjere, regulaciju stolice te razne kreme i gelove. Kirurško liječenje rezervirano je za uznapredovalu hemoroidalnu bolest, a može uključivati razne postupke: sklerozaciju, podvezivanja ligaturama, klasičnu operaciju – hemoroidektomiju ili noviju metodu laserskog uklanjanja hemoroida.

ANALNA FISURA

Analna fisura plitka je raspuklina na samoj anokutanoj granici, a može se protezati do 2 cm duž stijenke analnog kanala. Simptomi su slični hemoroidima, javlja se povremeno krvarenje, no za fisuru je karakteristična izrazita bolnost koja nastupa prilikom stolice i može trajati satima nakon defekacije. Uzroci mogu biti opstipacija ili tvrda stolica uz naprezanje, ali i proljev koji nadražuje analnu sluznicu. Raspuklina obično zaraste za nekoliko tjedana, no ako stanje perzistira duže od 6 tjedana razvija se kronična fisura.

Liječenje uključuje regulaciju stolice i higijenske mjere, analgetike i topikalnu primjenu pripravaka diltiazemklorida, a u slučajevima kronične fisure rezistentne na konzervativno liječenje mogu se primijeniti injekcije botoksa i kirurško liječenje – lateralna sfinkterotomija.

ANALNI APSCES i FISTULA

Analni apsces i fistula predstavljaju dva različita stanja jedne bolesti. Analni apsces lokalizirana je gnojna kolekcija u perirektalnom području uzrokovana bakterijskom upalom u analnim kriptama. Očituje se oteklinom i crvenilom u blizini anusa, jakim bolovima i povišenom temperaturom. Jedini je način liječenja tog stanja što ranija incizija i evakuacija gnojnog sadržaja, koja se provodi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji uz primjenu antibiotske terapije. Analna fistula kronično je stanje koje nastaje nakon analnog apscesa, osobito ako se zakasni s liječenjem apscesa. Stvara se fistulozni kanal kojem se vanjski otvor nalazi na koži, dok je unutarnji otvor kanala na području žlijezda u analnim kriptama. Glavni je simptom obično uporna sekrecija zamućenoga žućkastog sadržaja te ponekad bolovi i crvenilo ako dođe do privremenog začepljenja kanala fistule. Tegobe mogu trajati godinama. Konzervativne metode liječenja, kao što je aplikacija fibrinskog ljepila, nisu se pokazale osobito uspješnim. Nešto su uspješniji kirurški načini liječenja koji uključuju fistulotomiju, tj. otvaranje fistuloznog kanala i laserski kirurški zahvat.

PILONIDALNI SINUS

Pilonidalni sinus bolest je koja se obično javlja u mlađoj populaciji, a očituje se kao akutna ili kronična upala u području kože i potkožja trtične regije, najčešće u interglutalnoj brazdi. Iako točan uzrok tog stanja nije poznat, rizični faktori za nastanak pilonidalnog sinusa su muški spol, pojačana dlakavost, znojenje i pretilost.

Prvo nastaje cista oko korijena dlačica, koja se proširi te se formira kanal ili sustav kanala ispunjen dlakama koji seže sve do trtične kosti. Kod akutnog oblika bolesti javlja se bol, oteklina i crvenilo kože trtične regije te curenje gnojnog sadržaja iz otvora na koži, uz povišenu temperaturu. Liječenje se sastoji od incizije i čišćenja apscesne šupljine te previjanja. Epizode akutne upale mogu se ponavljati te s vremenom stanje može postati kronično. Kod kroničnog oblika bolesti pacijenti osjećaju nelagodu i povremenu bolnost, uz ponekad prisutne tragove sekreta na donjem rublju. Kronično pilonidalni sinus liječi se kirurški i obuhvaća širok raspon metoda: od klasične ekscizije do metoda rekonstruktivne kirurgije (režanj po Limbergu i sl.) te najnovijih minimalno invazivnih zahvata s pomoću lasera.

Ova jedinstvena poliklinika, prva takvog tipa u Hrvatskoj, objedinjuje sve grane kirurgije na jednome mjestu (opću i abdominalnu kirurgiju, koloproktologiju, traumatologiju, vaskularnu i plastičnu kirurgiju) i tako omogućuje svojim pacijentima sveobuhvatan i individualan pristup u rješavanju njihovih kirurških problema.

Radno vrijeme

Pon – Pet: 9:00 – 21:00
Sub: 9:00 – 13:00

Ulica Ferka Ivanščaka 3,
10430 Samobor

Pratite nas:

Newsletter

Pretplatite se na Via Medica newsletter
Newsletter
Zatvori