Radno vrijeme: Pon – Sub: Termini po dogovoru

Mali kirurški zahvati

Mali kirurški zahvati svi su kirurški postupci koji se izvode u lokalnoj anesteziji.

Radi se o odstranjenju promjena na koži ili u potkožju (madeži, lipomi, ateromi, urasli nokti). Trajanje samog postupka je individualno, no okvirno iznosi 30 – 45 minuta, ovisno o broju promjena koje se odstranjuju, njihovoj veličini, lokalizaciji. Sve promjene koje se odstrane, a potencijalno mogu biti patološke, obvezno se šalju na patohistološku analizu (PHD analiza). Mali kirurški zahvati provode se u uvjetima stroge sterilnosti, istima kao i kod velikih operacija, čemu svakako pridonosi stručnost naših kirurga i kirurških medicinskih sestara, stoga se broj mogućih infekcija svodi na minimum.

Indikacije za uklanjanje kožnih promjena mogu biti terapijske, dijagnostičke i kozmetičke. Terapijske i dijagnostičke zahvate indiciraju kirurzi ili dermatolozi zbog potencijalno patoloških komponenata u tvorbi, a odstranjene se tvorbe obvezno šalju na patohistološku analizu. Kozmetički su zahvati oni koji se provode isključivo na zahtjev pacijenta jer narušavaju njegov izgled ili smetaju pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Zahvati se provode najčešćim kirurškim postupcima EKSCIZIJE (izrezivanje kožnih promjena) i EKSTIRPACIJE (vađenje tvorbi iz potkožja), a nastali defekt tkiva zatvara se šavovima koji se odstranjuju 10 – 14 dana nakon zahvata.

PRIPREMA ZA MALI KIRURŠKI ZAHVAT

 • prethodni pregled kirurga u našoj ustanovi, prilikom kojeg se pacijentu detaljno objasni cijeli postupak zahvata
 • pacijent normalno jede i pije prije samog zahvata
 • ako je pacijent na antikoagulantnoj terapiji (Andol, Martefarin), poželjno je u dogovoru s kirurgom izostaviti navedeni lijek tri dana prije zahvata radi sprečavanja pretjeranog krvarenja
 • ako se odstranjuje tvorba u području vlasišta ili regija prekrivenih dlakama, one se moraju odstraniti oko tvorbe koja se obrađuje, što nikako ne radite sami kod kuće, već to rade medicinske sestre neposredno prije zahvata.

PREPORUKE NAKON MALIH KIRURŠKIH ZAHVATA

Tijekom prvog pregleda, prije samog zahvata, kirurg će detaljno objasniti cijeli postupak i preporučiti kako se ponašati i tretirati ozlijeđenu regiju, što je specifično za svaki zahvat koji se provodi, a isto tako ovisi i o zanimanju pacijenta i njegovoj fizionomiji.

NAJČEŠĆE IZVOĐENI MALI KIRURŠKI ZAHVATI
UKLANJANJE MADEŽA

Madeži (nevusi) su male kožne izrasline koje se razvijaju iz stanica kože koje proizvode pigment (melanocit). Različite su veličine, obično tamnosmeđi ili crni. Većina je madeža bezopasna, no ako dolazi do promjene postojećih madeža (povećanje, nepravilni rubovi, tamnjenje, mrljaste promjene boje, krvarenje, svrbež), svakako se treba obratiti dermatologu te takvu tvorbu kirurški odstraniti i poslati na patohistološku analizu. Madeži se uklanjaju postupcima ekscizije, te potom postupcima šivanja i, eventualno, postupkom potrebne rekonstrukcije nastalog defekta.

UKLANJANJE ATEROMA

Ateromi su dobroćudne izrasline kože i potkožnog tkiva koje nastaju pojačanim lučenjem žlijezda lojnica te djelomičnim ili potpunim začepljenjem njihova izvodnog kanalića, pri čemu dolazi do nakupljanja masnog sadržaja u formiranoj kapsuli. Najčešće se javljaju na glavi, vratu, iza ušiju te na leđima, a veličine su od 5 mm do nekoliko centimetara. Aterom se može upaliti (inflamairati) pa se tad provodi incizija (zarezivanje bez šivanja) kako bi se odstranio upalni, gnojni sadržaj. Takva se rana potom redovito previja do smirivanja upale, kad se izvrši konačni zahvat, odstranjenje kapsule, čišćenje i šivanje. Aterome valja na vrijeme odstraniti da bi se izbjegla moguća upala, i to postupkom ekstirpacije (vađenja kapsule i njezina masnog sadržaja). Valja napomenuti da su ateromi skloni recidivima, zato je vrlo bitno da iskusni kirurg izvrši postupak te da odstrani sav sadržaj ateroma i cijelu kapsulu, što svakako smanjuje mogućnost recidiva.

UKLANJANJE LIPOMA

Lipomi su dobroćudni tumori, odnosno nakupine masnog tkiva. Najčešći je oblik tumora mekih tkiva. Mekani su na dodir, pomični i bezbolni. Veličina im varira od jednog do nekoliko centimetara. Češći su kod odraslih i kod žena. Neki ljudi imaju sklonost pojavi lipoma koji se tad javljaju po cijelom tijelu, i to se stanje naziva LIPOMATOZA. Za razliku od ateroma nemaju kapsulu i nisu jasno odvojeni od okolnog tkiva. Odstranjuju se postupkom ekstirpacije i nisu skloni upali.

KIRURŠKO LIJEČENJE URASLOG NOKTA

Urasli se nokat najčešće javlja na prstima stopala, i to najčešće palcu, rjeđe na prstima šaka. Može nastati zbog nekoliko razloga:

 • uska obuća
 • pad imuniteta
 • nepravilno rezanje noktiju
 • ozljeda nokta (sport).

Kao posljedica uraslog nokta često dolazi do upale okolnoga mekog tkiva. U akutnoj se fazi primjenjuju antibiotici da bi smirili upalu te se potom izvodi zahvat, ablacija (odstranjenje dijela ili cijelog nokta, što će procijeniti Vaš kirurg).

UKLANJANJE ZADEBLJANOG NOKTA

Najčešći su uzroci pojave zadebljanog nokta:

 • gljivična infekcija
 • psorijaza
 • trauma (ponavljanja trauma kod sportaša)
 • oštećena cirkulacija (kod starijih, dijabetičara, pušača)
 • dugotrajni pritisak uslijed nošenja uske obuće.

Nakon otkrivanja uzroka zadebljanog nokta prvo se, prema preporuci dermatologa, primjenjuje konzervativni oblik liječenja, no ako takav oblik liječenja ne daje adekvatne rezultate, mora se pristupiti kirurškoj ablaciji (odstranjenju takva promijenjenog nokta pa čišćenju njegova ležišta).

UKLANJANJE KURJEG OKA (CLAVUSA)

Kurje oko (clavus) je hiperkeratotičko, konusno zadebljanje kože čiji je tvrdi vrh u obliku trna okrenut prema dermisu te kod pritisak uzrokuje bol. Nastaje zbog mehaničkog pritiska na mekana tkiva ispod kojih se nalazi tvrda podloga. Liječenje se provodi uklanjanjem uzroka nastanka (nošenje komotne obuće, upotreba uložaka, ortopedska korekcija statičkih anomalija) te pedikerskim i dermatološkim postupcima. Ako se takvim konzervativnim postupcima ne postiže zadovoljavajući rezultat, kurje oko mora se odstraniti kirurški, odstranjenjem cijele tvorbe.

Ova jedinstvena poliklinika, prva takvog tipa u Hrvatskoj, objedinjuje sve grane kirurgije na jednome mjestu (opću i abdominalnu kirurgiju, koloproktologiju, traumatologiju, vaskularnu i plastičnu kirurgiju) i tako omogućuje svojim pacijentima sveobuhvatan i individualan pristup u rješavanju njihovih kirurških problema.

Radno vrijeme

Pon – Pet: 9:00 – 21:00
Sub: 9:00 – 13:00

Ulica Ferka Ivanščaka 3,
10430 Samobor

Pratite nas:

Newsletter

Pretplatite se na Via Medica newsletter
Newsletter
Zatvori