Vaskularna kirurgija grana je kirurgije koja se bavi promjena i patologijom krvožilnog sustava (arterija i vena). Do promjena na krvnim žilama najčešće dolazi zbog postojećih komorbiditeta (visok tlak, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi) i zbog utjecaja vanjskih faktora (fizička neaktivnost, pušenje, povećana konzumacija alkohola).

Najčešći su simptomi koji upućuju na patologiju krvnih žila:

  • oteklina donjih ekstremiteta
  • bol koja se pojavljuje čak i nakon kraćeg hodanja
  • pojava kroničnih rana (ulkusa)
  • težina u nogama
  • naglo nastala bol i hladnoća donjih ekstremiteta.

U sklopu pregleda vaskularnog kirurga u našoj Poliklinici učinit će se i ultrazvučni pregled (Color Doppler) kako bi kirurg dobio uvid u stanje Vaših krvnih žila te da bi mogao dalje postupiti sukladno nalazu.

Detaljnije ćemo opisati najčešće probleme zbog kojih se pacijenti javljaju vaskularnom kirurgu.

PROŠIRENE VENE DONJIH EKSTREMITETA (VARIKOZITETI)

Varikozne vene proširene su vene na nogama koje nastaju kao posljedica povišenog tlaka unutar venskog sustava. Točan uzrok varikoznih vena nije poznat, međutim sigurno je da postoji nasljedna komponenta, povezanost sa sjedilačkim načinom života, a pojavnost je dokazano povećana tijekom trudnoće. Karakteristično je da s vremenom vene postaju šire i dulje te ih se zapaža kao vijugasta izbočenja koja postaju vidljiva pod kožom.

Najčešće su poteškoće koje nastaju uslijed proširenih vena, osim estetskih, osjećaj težine i umora u nogama, svrbež kože, pečenje i osjećaj žarenja te noćni grčevi. Uslijed povišenog tlaka unutar površinskoga venskog sustava s vremenom dolazi i do oštećenja kože, koja postaje tamnija, a može doći  i do upalnih promjena kože i potkožnog tkiva – hipostatski dermatitis. Kao najteži oblik oštećenja kože dolazi do otvaranja rana – venskih ulkusa.

KRONIČNE RANE (ULKUSI)

Kronične rane mogu biti posljedica promjena u arterijskom ili venskom sustavu donjih ekstremiteta.

ARTERIJSKI ULKUSI

Arterijski ulkusi nastaju kao posljedica nedostatnog dotoka krvi u donje ekstremitete, što može nastati kao posljedica  generalizirane ateroskleroze ili periferne arterijske insuficijencije (slabosti). Rane – ulkusi uzrokovani generaliziranom aterosklerozom ili perifernom arterijskom insuficijencijom najčešće se javljaju na prstima stopala i petama, a njihovoj pojavi obično prethodi bolnost i grčevi u potkoljenicama te hladnoća stopala.

VENSKI ULKUSI

Venski ulkusi nastaju kao posljedica venske insuficijencije (slabosti) i nemogućnosti povratka krvi iz venskog sustava nogu prema srcu. Rane, koje nastaju na taj način, obično su smještene na donjoj trećini potkoljenica.

Liječenje ulkusa prvenstveno znači liječenje njegova uzroka (kod arterijskih ulkusa to znači potrebu za revaskularizacijskim operacijskim zahvatom, a kod venskih ulkusa operacijskim zahvatom uklanjanja varikoznih vena), te liječenje samih ulkusa po principu vlažnog cijeljenja primjenom različitih oblika specijaliziranih obloga. Izbor obloge ovisi o trenutnom stanju ulkusa, tako na primjer za inflamirane (upaljene) ulkuse upotrebljavamo obloge s dodatkom srebra, koje djeluju protuupalno.

TELEANGIEKTAZIJE ( KAPILARE NA NOGAMA)

Pojava kapilara na nogama pacijentima prvenstveno predstavlja kozmetički problem. Izbor metode uklanjanja kapilara ovisi o njihovoj lokalizaciji, o tjelesnoj konstituciji pacijenta i o veličini zahvaćenog područja. Jedna od najčešćih metoda kojom se nastoje ukloniti kapilare jest sklerozacija.

Sklerozacija je nekirurška metoda kojom se  odgovarajuće kemijsko sredstvo ubrizga direktno u samu kapilaru. Tim se postupkom prekida cirkulacija unutar kapilare, pa ona iščezava. U pravilu proces sklerozacije kapilara vrši se s pomoću etoksisklerola.